Pădurea Durlești și Scuarul „La Cișmele” – prioritățile grupului de inițiativă pentru amenajarea spațiilor publice

În urma votului online, la care au participat peste 800 de locuitori, și a discuției cu autoritățile, grupul de inițiativă a ales să-și continue activitatea pentru două spații publice, în loc de unul singur: Pădurea Durlești și Scuarul „La Cișmele”. Cele două spații sunt primele două cele mai votate de locuitorii din Durlești. În același timp, în privința ambelor spații sunt limitări birocratice pentru a fi amenajate (descrise mai jos). Astfel, grupul de inițiativă a decis să continue dialogul cu autoritățile, atât în privința pădurii, cât și a Scuarului „La Cișmele”, pentru a determina, într-un final, cum acestea pot fi amenajate cât mai curând. Mai jos descriem etapele prin care s-a ajuns la această decizie.

Votul online

Începând cu 11 ianuarie, timp de aproape 2 luni, locuitorii din Durlești au putut alege dintr-o listă de 5 spații publice, pe care dintre ele îl vor amenajat în primul rând în orășel. Votul online a fost lansat de grupul de inițiativă local, format în noiembrie 2020 pentru a cere de la autorități amenajarea unui spațiu public în Durlești.

Astfel, rezultatele sunt următoarele: 

  • Pădurea – 288 voturi 
  • Scuarul „La Cișmele” din str. Ștefan Vodă – 211 voturi 
  • Stadionul din str. Gribov – 157 voturi 
  • Curtea și terenul de sport din str. Ureche – 110 voturi 
  • Curtea și terenul de sport din strada Chimiștilor – 42 voturi 

Pădurea Durlești este prima în topul preferințelor locuitorilor, conform votului online, fiind urmată de Scuarul „La Cișmele” din centrul orășelului. 

Următorul pas a fost informarea primăriei Durlești despre preferințele locuitorilor exprimate în vot. Membrii grupului de inițiativă au organizat o discuție informală cu un reprezentant al primăriei, în urma căreia au aflat detalii despre intențiile  primăriei în privința spațiilor publice enumerate și planurile pentru anul 2021 în acest sens. 

Discuția cu Primăria Durlești 

Pe 22 februarie 2021, membrii grupului de inițiativă au discutat cu reprezentantul primăriei Durlești. 

În privința pădurii Durlești, funcționarul a informat că, din moment ce tot teritoriul pădurii este administrat de Agenția Moldsilva, singura posibilitate de a obține un teren pentru amenajare este în schimbul oferirii unor suprafețe de câteva ori mai mari din Durlești, care ar putea fi folosite pentru împădurire. Primăria Durlești dispune de puțin spațiu public pe care ar putea să-l dea la schimb.  

Grupul de inițiativă a contactat și administrația Moldsilva, care a declarat că amenajarea unui traseu turistic în pădure ar fi posibilă, așa că urmează ca membrii grupului de inițiativă să aibă o întâlnire cu un reprezentant de la Moldsilva, pentru a discuta condițiile. 

Ce ține de Scuarul „La Cișmele”, primăria Durlești a vorbit despre pretenția asupra proprietății acestui teren din partea unor moștenitori. Deocamdată nu se cunoaște cine sunt aceștia. Grupul de inițiativă încă așteaptă mai multe detalii și acte confirmative din partea primăriei. 

Concluzie

Deși, la moment, există o serie de neclarități în privința celor două spații, grupul de inițiativă va continua dialogul cu autoritățile pentru a determina modul în care acestea pot fi amenajate cât mai curând. 

Membrii grupului vor planifica și implementa o campanie prin care vor încerca să convingă autoritățile să pună amenajarea acestor spații publice pe lista priorităților, să vină cu propuneri concrete de amenajare și să implice cât mai mulți locuitori în acest proces. Dacă ești interesat/ă să te alături grupului, scrie-ne un mesaj la adresa de e-mail durlesti.primariamea@gmail.com, pe pagina noastră de Facebook sau contactează-ne la nr. de telefon 060212112. 

Un oraș bun este un efort comun.  


Activitățile au loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.