Ce spații publice vrei în Durlești? Participă la sondaj

Ce fel de spații publice ți-ar plăcea să ai în Durlești? Vrei un teren de sport sau o alee amenajată pentru plimbări, un teren de joacă pentru copii sau mai bine un scuar pentru târguri de weekend? Spune-ți părerea, completând formularul de mai jos.

Sondajul a fost lansat de un grup de inițiativă, format pentru a convinge autoritățile locale că orășelul Durlești are nevoie de spații publice amenajate. Membrii grupului își propun să aleagă un spațiu asupra căruia să-și concentreze eforturile, iar pentru asta au nevoie și de opinia altor locuitori din orășelul Durlești. Prin consultarea localnicilor, vor acumula mai multe propuneri de spații publice cu potențial și se vor convinge că problema îi preocupă și pe alții.

 

Grupul de inițiativă pentru spații publice în Durlești

Membrii grupului de inițiativă s-au întâlnit duminică, 18 octombrie, în scuarul „La Izvoare”, unul dintre puținele spații încă în proprietate publică la Durlești. La întâlnire a participat domnul Serafim, care locuiește aici de mai bine de 30 de ani, doamna Parascovia – o antreprenoare locală, Victoria a venit împreună cu fiul ei în căruț, iar Inna a adus o pătură pentru picnic pentru discuții.

„La blocuri se fac terenuri de joacă proprii doar pentru locatari și sunt închise cu lacăt. Aceeași poveste în deal, pe str. Cartușa și Dimo”, a împărtășit domnul Serafim cu ceilalți membri ai grupului de inițiativă. Deși orașul Durlești se dezvoltă rapid, autoritățile locale nu țin cont că trebuie să rezerve teren și să amenajeze spații publice.

Victoria a propus o soluție. Crede că în zona în care locuiește, pe un teren care acum este abandonat, ar putea fi amenajat un spațiu de joacă pentru copiii din cartier. „Exact acolo se adună toți copiii. Altfel, ei se joacă în drum.”

Pentru a înțelege care spații merită transformate în locuri publice, care să fie prielnice atât pentru tineri, cât și pentru vârstnici și familii cu copii, urbanista Constanța Dohotaru le-a prezentat membrilor grupului de inițiativă Ancheta Spațiului Public. Aceasta este un ghid cu criteriile de calitate pentru un spațiu public. Astfel, membrii au analizat dacă scuarul în care se aflau oferă protecție, confort și plăcere pentru vizitatori. „Îi va ajuta să dezvolte gândirea analitică, așa încât atunci când văd o stație, un parc sau o stradă – să vadă oportunitățile nevalorificate”, a explicat urbanista.

Exercițiul de analiză a unui spațiu public a fost repetat ulterior de membrii grupului pentru o locație la alegere, iar discuțiile au continuat online, unde s-au alăturat și alți membri noi. Împreună au elaborat un chestionar pentru a afla de la locuitorii din Durlești ce spații publice le-ar plăcea să vadă în suburbie.

Te îndemnăm să completezi acest chestionar. Până acum s-au adunat peste 200 de răspunsuri online, iar în această săptămână membrii grupului vor colecta răspunsuri și de la ușă la ușă de la locuitorii din Durlești.


Activitatea are loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.