Planul de amenajare a Scuarului „La Cișmele” prezentat consilierilor

Grupul de inițiativă pentru spații publice în Durlești avansează în procesul de a obține amenajarea scuarului „La Cișmele”.  Pe 20 mai 2021, membrele grupului de inițiativă au invitat toți consilierii locali la o întâlnire în scuar, pentru a le prezenta schița de amenajare a acestui spațiu. Cu alte cuvinte, cum ar arăta vizual îmbunătățirile pe care și le-ar dori locuitorii din Durlești pentru acest scuar. Consilierii prezenți au susținut ideea și au ghidat grupul ce să facă în continuare pentru ca subiectul să fie discutat la Consiliu. Astfel, grupul va depune o cerere la primărie, pentru ca aceasta să aloce suma necesară de bani pentru realizarea proiectului detaliat pentru amenajarea scuarului. Odată aprobată de comisiile de specialitate, cererea va fi transmisă pentru vot Consiliului Local. 

Schița

Părerile locuitorilor au fost adunate de către grupul de inițiativă printr-o rundă de sondaje online și offline realizate pe parcursul lunilor noiembrie 2020 – martie 2021. Din chestionar am aflat că spațiul este folosit pe tot parcursul zilei, este un loc unde oamenii merg atât cu copii, cât și singuri. Cerințele locuitorilor au fost de a avea mai multe locuri de stat, un loc de joacă adecvat, o nisipiera pentru copii mai mici, un loc de sport, cărări și cât mai multă verdeață și copaci.

Pentru a avea un spațiu cu adevărat utilizat și care răspunde necesităților reale ale comunității locale, la elaborarea schiței s-a ținut cont de principiile menționate în chestionare de locuitorii orașului. Astfel, arhitectul Rolan Rotari și urbanista Constanța Dohotaru au luat în calcul următoarele elemente: 

Siguranța aflării în scuar în orice parte a zilei sau nopții

    • Rezolvarea pericolului drumului
    • Supraveghere video și iluminare

Funcțiuni necesare

    • Amenajarea unui loc de joacă pentru copii de mai multe vârste
    • Locuri de stat, de mai multe tipuri

Păstrarea și accentuarea caracterului natural al locului

    • Înverzire prin plantări de copaci, arbuști, gazon
    • Valorificarea și igienizarea izvoarelor
    • Facilitarea accesului sigur la apă
    • Curățarea locului, fizic și vizual
    • Izolarea fonică, vizuală și senzorială de drum

Astfel, ținând cont de nevoile adevărate ale persoanelor din împrejurimi și ale celor care utilizează sau ar dori să utilizeze acest spațiu, a rezultat un proiect la prima vedere simplu, dar care înglobează tot ce e menționat mai sus.

Principalele elemente incluse în schiță sunt: 

  • Un teren de joacă construit din materiale naturale, adaptat locului;
  • Izvoarele reconstruite și puse în valoare prin amenajarea unui râuleț care va mărgini parcul din partea drumului;
  • Amenajarea unui spațiu ecologic pentru filtrarea apei;
  • Stația de transport public amplasată în zona magazinului; 
  • Eliberarea trotuarului de autoturisme parcate;
  • Păstrarea formei cărărilor existente, doar fluidizarea și reabilitarea acestora;
  • Dublarea trotuarului de pe marginea drumului, care poate fi folosit drept pistă pentru bicicliști, cu unul nou în interiorul scuarului;
  • Amplasarea mai multor locuri de stat diverse;
  • Construirea cu comunitatea locală a unor hotele de insecte și păsări, cu și pentru copii;

Este important de menționat că nu va fi demolat monumentul cu bustul lui Ștefan cel Mare și capela de comemorare a locuitorilor din Durlești deportați. Acestea au fost construite de băștinași și fac parte din istoricul locului. 

De asemenea, grupul de inițiativă planifică să invite și localnicii pentru a contribui la amenajări. În așa mod, toți care vor da o mână de ajutor, vor fi mai predispuși să vegheze ca scuarul să nu fie vandalizat.

Întâlnirea 

La întâlnirea cu grupul de inițiativă au fost prezenți 5 consilieri locali din partea a 3 fracțiuni politice, cele mai numeroase în Consiliul Local. Este vorba de Popșoi Oleg și Valentin Cebotari din partea PAS, Vartic Angela și Rusu Sergiu din partea Platformei DA, Nicolae Cristian din partea PSRM. La fel, la întâlnire a participat și Tamara Pasat – consilieră independentă. 

Aleșii locali prezenți au apreciat inițiativa și au declarat că sunt gata să o susțină, odată ce va ajunge pe agenda ședințelor Consiliului Local. Până atunci însă grupul de inițiativă trebuie să parcurgă câțiva pași. Schița aproximativă pe care au făcut-o din propria inițiativă și cu resurse proprii trebuie să fie înlocuită cu un proiect detaliat, realizat de o firmă acreditată de proiectare. Pentru acest lucru, primăria trebuie, printr-o decizie aprobată de Consiliul Local, să aloce bani. 

Astfel, grupul de inițiativă va depune o cerere la primărie, pentru ca aceasta să aloce suma necesară de bani pentru realizarea proiectului detaliat pentru amenajarea scuarului. Odată aprobată de comisiile de specialitate, cererea va fi transmisă pentru vot Consiliului Local. 

Între timp, membrii grupului de inițiativă planifică să organizeze un eveniment comunitar în scuar, în care să implice și locuitorii din preajmă.

Dacă ești interesat/ă să te alături grupului, scrie-ne un mesaj la adresa de e-mail durlesti.primariamea@gmail.com, pe pagina noastră de Facebook sau contactează-ne la nr. de telefon 060212112. 

Un oraș bun este un efort comun.  


Schița a fost realizată în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: dezvoltare locală prin participare comunitară”, implementat de AO Primăria Mea, cu suportul financiar al Fundația Soros Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.