Ședința Consiliului local: viceprimar nou, planuri urbanistice și subiecte funciare

Joi, 23 decembrie, ora 14.00, va avea loc ședința Consiliului local Durlești. Aleșii locali vor examina 14 subiecte care cuprind 30 proiecte de decizii. Printre acestea, numirea lui Mihai Enachi în funcția de viceprimar, numirea unui șef nou la Centrul de Sănătate, aprobarea planurilor urbanistice pentru amplasarea unor autoservice-uri, spălătorii și stații PECO ș.a.  

Descriem în continuare principalele subiecte care urmează a fi discutate. Toate proiectele pot fi găsite aici

 

Constatăm cu regret că primăria or. Durlești ascunde din nou, abuziv, informația de interes public, descurajând astfel implicarea locuitorilor în procesul de luare a deciziilor.


Ordinea de zi


Viceprimar nou

Primara Eleonora Șaran propune Consiliului să-l numească pe Mihail Enachi viceprimar, în urma decesului fostului viceprimar care ocupa această funcție. Până acum Mihail Enachi ocupa funcția de specialist în amenajarea teritoriului. 

 

Noi Planuri Urbanistice

Primăria solicită consilierilor aprobarea a două Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) și unul de Detaliu (PUD) pentru:

Amplasarea unui autoservice – PUZ și PUD a fost realizat de SRL „Irgo Line”, prin care se modifică destinația terenului din zona șoselei Balcani, Drumul Național M1, km 7, pe tronsonul dintre străzile Deleanu și Alba Iulia (nr. cadastral 0121126*), din R7 (zonă rezidențială pentru locuințe colective) în C7 (zonă comercială cu trafic intens). Întreprinderea va fi amplasată de către SRL „Vero Nadina”. Proiectul a primit aviz negativ de la Comisia de dezvoltare urbană și amenajare a teritoriului.

* Număr cadastral incomplet, ultimele cifre fiind securizate de către primărie.

Amplasarea unei stații PECO cu spălătorie și deservire auto – PUZ a fost realizat de Chișinăuproiect, pentru terenul cu nr. cadastral 0121210546, situat în extravilanul Durlești. Stația PECO va fi amplasată de SRL „Derang Plus”.

Sursa: cadastru.md/ecadstru

De asemenea, primăria propune elaborarea unui nou Plan Urbanistic Zonal pentru pentru unele terenuri din sectorul 0121104. Primăria a secretizat numerele cadastrale ale terenurilor pentru care cere elaborarea PUZ-ului.

Sursa: cadastru.md/ecadstru

 

Anularea deciziilor Consiliului local 

Cancelaria de Stat (Oficiul Teritorial Chișinău) a identificat neconformități în mai multe decizii ale Consiliului local Durlești din 2021, după cum urmează:

6.9.1 Autentificarea dreptului de proprietate asupra terenului din 13 august 2021

6.5 Aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) din 13 august 2021 – permite construcția unui complex rezidențial în zona 103, în apropierea Parcului Valea Morilor. Potrivit planurilor, dar și procesului verbal de la consultarile de pe 18 iunie 2021, proiectul prevede construcția a 219 case de locuit cu 3 nivele (D+P+E) și 46 blocuri locative cu 6 nivele (D+P+4E). Planurile au fost elaborate de către SRL „Monarh-Zet”, la solicitarea SRL „AgroVia Comp”, SRL „Flormin Com”.

5.1 Eliberarea din funcția de șef al Centrul de Sănătate Durlești și inițierea procedurii de concurs pentru ocuparea acestei funcții din 16 iulie 2021

Cancelaria solicită abrogarea acestora. Primăria Durlești însă propune consilierilor să respingă notificările Cancelariei și să nu abroge deciziile. 

Solicitări de anulare a deciziilor Consiliului au survenit și din partea:

– SA Premier Energy Distribution – decizia nr. 3/1.4.24 din 28.09.2011 privind vânzarea-cumpărarea și înstrăinarea terenului din str-la Dinamo

– Un avocat (a cărui nume a fost secretizat de primărie) – decizia nr. 1-II-3 din 19.02.1992 privind privatizarea unui teren.

Și acestea urmează a fi refuzate, dacă deciziile de respingere pregătite de primărie vor fi votate de consilieri.

 

Șefă nouă la Centrul de Sănătate Durlești

În timp ce Cancelaria de Stat solicită Consiliului să anuleze decizia din 16 iulie 2021 privind eliberarea din funcție a șefului Centrului de Sănătate Durlești, primăria a desfășurat deja concursul pentru funcția respectivă. Concursul s-a desfășurat pe 2 decembrie, deși notificarea Cancelariei e din 3 august 2021. 

Consilierii vor examina o decizie privind numirea unei noi șefe (câștigătoarea concursului) pe o perioadă de cinci ani. Deși informația este de interes public, primăria Durlești, din nou, abuziv, a secretizat numele persoanei pe care intenționează să o numească în funcție. Conform unor surse, ar fi vorba despre Liliana Frunze.

 

Locațiunea, privatizarea și vânzarea terenurilor

Consilierii vor examina 3 proiecte de privatizare a terenurilor și 9 proiecte de prelungire a termenului contractului de locațiune a 8 terenuri și contractul de locațiune a unei încăperi de 67,5 m.p. (de către SRL „Farmacon-75”, în cadrul Centrului de Sănătate Durlești, pe o perioadă de 10 ani). 

De asemenea, primăria planifică să scoată la vânzare patru terenuri de 0,0297 ha, 0,0128 ha, 0,0145 ha și  0,0198 ha, la cererea cetățenilor.

 

Alte decizii ce vor fi examinate de consilieri la ședința din 23 decembrie 2021:

– Schimbarea destinației unor terenuri și a unui imobil, la solicitarea cetățenilor (p. 8.7 și 8.11 din OZ);

– Aprobarea traseului solicitat de Premier Energy Distribution (p. 8.12 din OZ).

 

Primăria Mea or. Durlești va monitoriza LIVE ședința Consiliului local și va sintetiza discuțiile și deciziile consilierilor.