Buget, taxe locale, blocuri, stație PECO și un milion de lei pentru pavaj

La ședința din 15 decembrie, aleșii locali urmează să aprobe bugetul local. Pentru 2021 autoritățile planifică un buget de peste 51 mln de lei, dintre care aproape 45% sunt direcționate pentru grădinițe, iar peste 25% pentru reparația drumurilor. La fel, consilierii vor examina taxele locale, care în mare parte nu diferă de cele din acest an. Deși aceste două documente, bugetul și taxele locale, sunt unele dintre cele mai importante pentru orice localitate, niciunul din ele nu a fost consultat cu locuitorii. Un alt proiect despre care nu se cunoaște dacă a fost consultat vizează construcția unui bloc de 7 nivele pe str-la 1 Balcani, care urmează să fie dezbătut în consiliu. Aleșii locali se vor expune și asupra amplasării unei stații PECO în localitate. Totuși, deoarece numărul cadastral al terenului propus a fost ascuns, nu e clar unde anume se propune amplasarea acesteia.

Marți, 15 decembrie, la ora 16.00, va avea loc ședința Consiliului local Durlești. Deși legea spune că proiectele care urmează să fie examinate la ședință trebuie publicate pentru consultare cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de aprobare, pe site-ul primăriei proiectele au fost plasate abia vineri, cu doar 2 zile lucrătoare înainte de ședință. Autoritățile din nou nu au respectat prevederile legale și nu au asigurat transparența pentru ca cetățenii să poată fi implicați în procesul decizional. Mai mult, toate proiectele sunt excesiv de „protejate”, fiind ascunsă informaţia de interes public despre raportori, numere cadastrale ale terenurilor și beneficiari ai deciziilor.

Vă prezentăm în continuare câteva dintre deciziile care urmează să fie votate.

 

Peste 51 de mln de lei bugetați fără consultarea cetățenilor

Primăria planifică pentru anul 2021 un buget de 51 122 900 mln lei. Din acești bani, cea mai mare parte, aproape 45% sau peste 22,8 mln lei, este alocată pentru învățământ, mai exact – Educație timpurie, adică grădinițe. A doua cea mai mare categorie este Transport (Infrastructura drumurilor), adică reparația drumurilor – aproape o pătrime din bugetul total sau peste 12,8 mln de lei. Pe locul trei este Dezvoltarea comunală și amenajare – în jur de 14% sau peste 7,2 mln lei. Alte 6,6 mln lei (13,1%) sunt alocate pentru Servicii de stat cu destinație generală, dintre care cea mai mare parte este pentru Autorități legislative și executive, adică Primăria și Consiliul local. Cei mai puțini bani vor merge pentru Cultură, sport, tineret, culte și odihnă (peste 1,1 mln lei sau 2,2%) și Protecție socială (peste 400 mii lei sau 0.8%).

Banii din bugetul local trebuie utilizați pentru asigurarea unui trai confortabil în localitate și servicii publice de calitate. Mai mult de jumătate din banii acumulați în buget sunt din taxele și impozitele achitate de locuitorii or. Durlești. Tot ei trebuie să fie întrebați, în primul rând, atunci când se planifică cum să fie cheltuiți acești bani. Dacă e nevoie de transport, drumuri și trotuare, spații pentru sport sau pavaj pentru liceu. Primăria trebuie să organizeze consultări publice, să prezinte cifrele din buget într-un mod clar și să ofere cât mai multe căi pentru ca cetățenii să se poată da cu părerea. La fel, acest lucru poate fi făcut de către consilierii locali, or ei trebuie să fie cei care reprezintă interesele celor care i-au votat. În condiții de pandemie, acest lucru poate fi făcut și online – prin chestionare, email sau discuții publice pe platforme digitale.

Pe lângă faptul că bugetul orașului Durlești nu a fost consultat cu locuitorii, acesta a fost plasat pe site-ul primăriei cu doar 4 zile înainte de a fi supus votului în Consiliu, sub forma unor tabele, cu multe cifre și termeni neclari. Nu este datoria cetățenilor să cunoască termeni economici sau de administrare publică. Primăria trebuie să asigure o prezentare adecvată a bugetului, astfel ca oamenii, chiar dacă nu au fost consultați, măcar să poată înțelege care sunt planurile primăriei pentru următorul an. 

Proiectul bugetului îl găsiți aici.

 

Taxele locale 

În mare parte, taxele locale propuse pentru anul 2021 rămân la fel ca cele din acest an. Cu excepția modificării taxei pentru parcare care se propune să fie micșorată de la 18 la 10 lei anual pentru fiecare metru pătrat. Un impozit care nu era prevăzut în decizia de anul trecut, dar se regăsește în propunerea pentru anul următor este impozitul funciar pe terenurile de pe lângă domiciliu, inclusiv cele atribuite în extravilan și constituie 2,0 lei p/u 100 m.p.

Alte taxe asupra cărora consilierii urmează să se expună la ședința din 15 decembrie le găsiți aici. În cadrul ședinței, aleșii locali ar putea veni cu amendamente la cele propuse în proiectul de decizie. Vom reveni ulterior cu sinteza discuțiilor, deciziile finale și voturile consilierilor locali.

 

Un milion de lei pentru pavaj la Liceul Teoretic Hyperion

Se propune rectificarea bugetului pe anul 2020 astfel încât 1 mln de lei să fie utilizați pentru procurarea pavajului la Liceul Hyperion. Acești bani se propun a fi utilizați din contul alocației de 7,5 mln de la bugetul municipal Chișinău, planificată pentru reconstruirea acoperișului și construirea unei anexe la liceu de 700 metri pătrați.

Bloc locativ cu 7 nivele pe str-la 1 Balcani 11

Se propune aprobarea Planului urbanistic zonal astfel încât să fie permisă construcția unui bloc de locuit de cu 7 nivele, dintre care subsol, parter, 4 etaje și mamsardă  (S+P+4E+M) în limitele terenului privat cu nr. cadastral 0121120.0491. 

Menționăm că pentru astfel de decizii este necesară cel puțin consultarea locuitorilor din preajma viitoarei construcții. La 13 iulie 2020, primăria a încercat să organizeze consultări publice la acest subiect. Totuși, anunțul despre acestea a fost plasat doar în Monitorul Oficial – o sursă la care are acces doar o mică parte din cetățeni. Pe site-ul primăriei sau pe pagina de Facebook consultările nu au fost anunțate. Astfel, la consultările din 13 iulie nu a venit niciun locuitor. Despre alte consultări pe acest subiect în spațiul public nu există informații.

 

Amplasarea unei stații PECO

Se propune aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru amplasarea unei stații multicarburant de alimentare a autovehiculelor. Deoarece numărul cadastral al terenului pe care se propune amplasarea stației a fost hașurat și nu este indicată nicio adresă, nu putem înțelege unde anume urmează să fie această stație, în cazul în care proiectul va fi aprobat de consilieri.

Alte proiecte care urmează să fie votate de consilieri sunt despre alocarea mijloacelor din fondul de rezervă, corectarea erorilor în procesul de privatizare masivă, vânzarea terenurilor, ajutoare materiale și premii anuale, contracte de locațiune, notificările Cancelariei de Stat ș.a.  Din cauza faptului că acestea au fost plasate pe site-ul primăriei abia vineri, 11 decembrie, nu a fost posibil să le analizăm pe toate. Până când autoritățile vor asigura o informare adecvată și în timp util asupra subiectelor dezbătute de consiliu, vă invităm să urmăriți constant site-ul primăriei și cel al proiectului Primăria Mea, să analizați proiectele, să contactați consilierii pe care i-ați votat sau să găsiți alte metode de a vă exprima opinia asupra problemelor de interes public și soluțiilor propuse de autorități. 

Toate proiectele de la ședința din 15 decembrie pot fi găsite aici. Primăria MEA va urmări cum vor vota consilierii și vom reveni cu actualizări.

proiecte de decizii 2_pdf da