Află cine sunt cei 11 candidați care luptă pentru funcția de primar în Durlești

11 candidați și candidate pretind la funcția de primar al or. Durlești la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Tot atunci, locuitorii din Durlești sunt așteptați la urnele de votare să aleagă și consilierii locali, care vor forma Consiliul Local, adică organul care va hotărî în următorii patru ani cum vor fi cheltuiți banii publici din bugetul orașului. 

Astfel, pe 5 noiembrie, durleștenii vor pune două ștampile pentru viitoarea administrație a orașului: una pentru candidatul pe care și-l doresc drept primar, iar cu a doua ștampilă vor alege un partid sau bloc electoral pe care îl susțin, care va delega în Consiliul Local câțiva consilieri, în funcție de câte voturi a acumulat partidul/blocul. De asemenea, unii consilieri locali vor candida independent, în afara unui partid, respectiv vor putea fi aleși direct. În total, Consiliul Local va fi format din 27 de consilieri. 

De asemenea, locuitorii din Durlești vor alege primarul Chișinăului și consilierii municipali din capitală, pentru care vor primi alte două buletine de vot.  

Ilustrație a buletinelor de vot pe care le vor primi locuitorii or. Durlești pe 5 noiembrie 2023: două pentru alegerea primarului și Consiliului local al or. Durlești și alte două pentru alegerea primarului și a Consiliului mun. Chișinău

Ilustrație a buletinelor de vot pe care le vor primi locuitorii or. Durlești pe 5 noiembrie 2023: două pentru alegerea primarului și Consiliului local al or. Durlești și alte două pentru alegerea primarului și a Consiliului mun. Chișinău

 

Vă prezentăm mai jos cine sunt cei 11 candidați și candidate care concurează pentru funcția de primar al or. Durlești.


– – CANDIDAȚII PENTRU FUNCȚIA DE PRIMAR – –


Sandu Cernean, Partidul Social Democrat European (PSDE)

Sandu Cernean are 28 de ani și de meserie este polițist. În ultimii patru ani a activat în cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, în cadrul secției responsabile de informarea populației cu privire la securitatea publică. Pe lângă munca de polițist, Cercean cântă la petreceri private, conform fotografiilor de pe rețelele de socializare, dar nu declară venituri oficiale din această activitate în declarația de avere.

Cernean candidează din partea Partidului Social Democrat European (PSDE), fostul Partid Democrat din Moldova (PDM), care anul trecut și-a schimbat denumirea în PSDE. Conform realitatea.md, acesta apare cântând în înregistrarea video virală din 2018 alături de liderul PDM de atunci, Vlad Plahotniuc. 

Cernean își propune, dacă ajunge primar:

  1. să asigure transport public local;
  2. construcția unui parc, amenajarea spațiilor verzi;
  3. modificarea sistemului de canalizare de pe arterele principale și reconstrucția drumurilor;
  4. reabilitarea termică a blocurilor vechi;
  5. construcția unei fabrici de prelucrare a deșeurilor;
  6. amenajarea locurilor închise pentru colectarea deșeurilor;
  7. supraveghere video în cartiere;
  8. identificarea unui teren pentru construcția unui cimitir nou cu acces doar pentru locuitorii din Durlești;
  9. programe sociale în perioada rece a anului pentru persoane social-vulnerabile și pensionari;
  10. programe social-culturale la Casa de Cultură;
  11. atragerea fondurilor nerambursabile.

Program electoral și CV

Link profil Facebook


Mihail Onofrei, Partidul Politic Mişcarea Alternativa Naţională (MAN)

Mihail Onofrei are 38 de ani și a fost consilier local independent în ultimii patru ani, deși a avut de-a lungul timpului afilieri cu alte fracțiuni. A condus comisia buget și finanțe din cadrul consiliului local Durlești.

Pe lângă asta, este om de afaceri. Onofrei deține din 2016 un magazin de materiale de construcție cu filială în Durlești și or. Briceni și o treime dintr-o companie cu același gen de activitate. Alte două afaceri sunt deținute de soția sa – o spălătorie auto și vulcanizare pe str. Cartușa 77/2 și o cafenea pe aceeași adresă. Onofrei declară datorii de 500 mii de lei, bani împrumutați de câțiva membri de familie în 2019, cu termen de rambursare 2030.

Onofrei candidează la funcția de primar din partea Partidului Politic „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN) înființat la începutul acestui an de actualul primar general al mun. Chișinău, Ion Ceban, după ce a părăsit Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Programul electoral al candidatului MAN deocamdată nu este publicat, dar într-o conferință de presă, liderul partidului Ion Ceban a vorbit despre extinderea capacității gimnaziului „Hyperion” prin finalizarea blocului de studii, construcția unei zone de agrement, intervenții la transport public și drumuri.

Program electoral: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

Link profil Facebook


Vladimir Garștea, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE)

Vladimir Garștea are 58 de ani și a avut două mandate de consilier local în or. Durlești, mai întâi pe lista Partidului Democrat, apoi, în timpul celui de-al doilea mandat, în anul 2021 a aderat la Partidul Șor, pe care l-a părăsit ulterior. A avut o carieră în organele poliției. În ultimii ani, a muncit la Agenția Servicii Publice, iar de anul trecut este angajat la firma deținută de Tatiana Garștea (cu același nume ca al soției sale) – un service auto care oferă servicii de testare tehnică pentru automobile în Durlești, pe str. Balcani 1.

Garștea a mai candidat la funcția de primar al or. Durlești în 2015. Atunci s-a clasat pe locul 5, acumulând 6,93% din voturile valabil exprimate.

Acum candidează pe lista Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care în august 2023 a obținut acest nume după o reformă a vechiului Partidul Acțiunea Democratică (PAD). ALDE este condus din august curent de ex-deputata Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” – Arina Spătaru. 

Proiectele prioritare, conform programului electoral, sunt:

  1. extinderea rețelei de apeduct și canalizare;
  2. drumuri asfaltate și iluminate în tot orașul;
  3. crearea unei piețe agricole;
  4. amenajarea unui parc și teren de joacă pentru copii;
  5. finalizarea construcției Liceului „Hyperion”.

Program electoral

CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

Link profil Facebook


Oleg Popșoi, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)

Oleg Popșoi are 33 de ani și a fost consilier local în ultimii patru ani, ales pe lista Blocului „ACUM DA PAS”, iar după divizarea blocului, a aderat la fracțiunea PAS. A fost membru al comisiei arhitectură, urbanism și relații funciare.

Pe lângă funcția de consilier, Popșoi nu declară alt loc de muncă în declarația de avere, dar anul trecut a vândut împreună cu soția sa bunuri în valoare de circa 1 milion de lei, iar în 2021 – de 600 de mii lei. Nu a declarat niciun venit, atât el, cât și soția sa doi ani consecutivi, în 2018 și 2019. Conform CV-ului, acesta este antreprenor în domeniul construcțiilor în ultimii șapte ani, iar până atunci a administrat un restaurant și o cafenea. 

Candidează din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind membru din 2018. 

Acesta are următoarele obiective pentru mandatul de primar, conform programului electoral:

  1. transport public prin Durlești și spre Chișinău;
  2. străzi și trotuare reparate;
  3. parcuri și terenuri de joacă;
  4. Durlești European.

Program electoral

CV

Link profil Facebook


Serghei Cazacu, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA)

A fost ales consilier local în 2019 din partea Blocului „ACUM DA PAS”, aderând după divizarea blocului în fracțiunea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Are 54 de ani și de formare este jurist. În declarația de avere însă nu indică niciun venit în ultimii patru ani, de când ocupă funcția publică, în afară de cel al soției.

Candidează la funcția de primar din partea Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, condus anterior de Andrei Năstase, funcție preluată din iulie 2021 de Dinu Plîngău, după ce partidul nu a reușit să ajungă în Parlament în urma alegerilor parlamentare. 

Programul electoral al candidatului PPDA deocamdată nu este publicat, dar în timpul dezbaterii electorale cu candidații la funcția de primar de organizată de Asociația Obștească „Primăria Mea” pe 29 octombrie, Cazacu a anunțat că își propune în mod prioritar să:

  1. consolideze echipa de consilieri locali și
  2. adopte Planul Urbanistic General, care este un document strategic al dezvoltării urbane, care stabilește ce tip de construcții, străzi, rețele edilitare, școli și grădinițe pot fi construite în localitate. 

Program electoral: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

Link profil Facebook


Nicolai Cristian, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)  

Nicolai Cristian are 31 de ani și este la finalul primului mandat în consiliul local în fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM), unde timp de patru ani a fost membru al comisiei dezvoltarea urbană și amenajarea teritoriului. Acesta a locuit mai mulți ani în Italia, unde și-a făcut studiile în domeniul economiei. În 2018 a revenit în Moldova și lucrează în prezent în calitate de operator de date la o companie IT cu sediul în centrul capitalei, care prestează servicii pentru o companie de comerț italiană. Acesta nu a declarat niciun venit oficial în perioada 20192020.

Este susținut în cursa pentru primăria or. Durlești de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), al cărui membru este.

Programul electoral al candidatului include următoarele acțiuni:

  1. reparația mai multor drumuri;
  2. măsuri de fluidizare a traficului, printre care lărgirea străzii T. Vladimirescu și implementarea unei benzi reversibile;
  3. amenajarea curților a trei grădinițe, iluminat stradal pe mai multe străzi, amenajarea parcului „La Cișmele” și a unui parc pe str. Soltîs și a aleii pe str. N.Dimo 24-80;
  4. apeduct și canalizare pe mai multe străzi.

Program electoral

CV

Link profil Facebook


Eleonora Șaran, Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) 

Eleonora Șaran are 48 de ani și este primar al orașului Durlești din 2015, la finalul celui de-al doilea mandat. Are studii economice, iar cariera în administrația publică locală și-a început-o mai întâi în calitate de economist la primărie, ulterior fiind numită în funcția de viceprimar în 2012. Aceasta a muncit și peste hotare 12 ani, timp în care a fost manager de restaurant, conform interviurilor pe care le-a acordat Șaran.

Pe lângă funcția de primar, familia acesteia declară venituri din darea în arendă a două imobile. De când ocupă funcția de primar în ultimii opt ani, Șaran declară că a dobândit prin moștenire o casă, o altă construcție și un teren intravilan și are în folosință din 2020 o mașină de model Porsche Cayenne. 

Aceasta candidează pentru un al treilea mandat de primar din partea Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), înființat cu un an în urmă de ex-deputatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Igor Munteanu, după ce primele două mandate a fost candidata Platformei Populare Europene (PPEM) condusă până în 2019 de Iurie Leancă.

Eleonora Șaran a fost în vizorul jurnaliștilor de investigație în 2016, care au arătat că primara își dădea casa în arendă pentru mese de pomenire și petreceri, fără a declara veniturile în declarația de avere și chiar dacă legea interzicea operarea unui local acasă. 

Nereguli în raportarea financiară a primăriei pentru anul 2017 au fost depistate de Curtea de Conturi. Atunci instituția a constatat denaturări de milioane de lei, terenuri subevaluate, valoarea unor bunuri ale primăriei diminuate, iar cheltuielile și veniturile efective majorate.

Recent, actuala primară a fost implicată într-o controversă în privința scuarului „La Cișmele”. Unii consilieri locali afirmă că rude ale Eleonorei Șaran ar pretinde la teren în cadrul unui proces de judecată, informație neconfirmată deocamdată de primărie. În același timp, în ultimii trei ani, un grup de inițiativă a locuitorilor din Durlești a făcut eforturi pentru amenajarea scuarului și a depus mai multe demersuri în adresa primăriei. Cu o lună înainte de alegeri, primăria Durlești a anunțat pornirea lucrărilor de reparație a scuarului, doar că în lipsa consultărilor publice pentru a afla necesitățile locuitorilor, iar Eleonora Șaran a confirmat că în acel spațiu au locuit bunicii săi.

 În programul electoral al Eleonorei Șaran se regăsesc următoarele obiective:

  1. construcția și amenajarea zonei de agrement „Parcul Dimo”;
  2. amenajarea scuarurilor și a zonelor de agrement în 5 străzi;
  3. sens giratoriu pe patru străzi;
  4. semafor cu buton de comandă pentru pietoni pe str. T.Vladimirescu;
  5. reconstrucția și reparația capitală a 41 de străzi;
  6. construcția unui centru multifuncțional (Primărie, Poștă, ASP, Oficiul forței de muncă, Poliție);
  7. reconstrucția grădiniței nr.3;
  8. implementarea proiectului de eficiență energetică a Gimnaziului „Durlești”;
  9. construcția „Scuarului Tineretului la Casa de Cultură”;
  10. reamenajarea cartierelor Marinescu, Testemițanu, Chimiștilor;
  11. apeduct, canalizare și iluminat pe mai multe străzi;
  12. instalarea unor puncte de alimentare a autovehiculelor electrice pe 3 străzi;
  13. achiziția tehnicii comunale pentru curățarea străzilor.

Program electoral

CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

Link profil Facebook


Galina Bostan, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Galina Bostan fost timp de 11 ani pretoră a sectorului Ciocana din mun. Chișinău, în perioada 2007-2018. În 2018 a fost demisă de primarul general interimar de atunci, Ruslan Codreanu, care motiva decizia prin faptul că a adunat mai multe plângeri față de activitatea preturii și gheretele ilegale din sector. Bostan a contestat decizia până la Curtea Supremă de Justiție, care i-a dat dreptate.

Anul următor a încercat să ajungă deputată în Parlament, fără susținerea vreunui partid. Astfel, a candidat la alegerile parlamentare din 2019 în circumscripția uninominală nr.30, care cuprinde o parte din sectorul Ciocana, dar a primit doar 432 de voturi, adică 1,52% din numărul de voturi valabil exprimate. 

Până a fi pretoră, a lucrat în calitate de jurist în sectorul privat, specialist în legalitatea actelor publice în Prefectura mun. Chișinău și consultant la Cancelaria de Stat. Și-a început cariera în domeniul pedagogiei și logopediei. În 2022 a fost șefă de direcție în cadrul Agenției Servicii Publice.  

Acum, candidează pentru funcția de primar al or. Durlești din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în frunte cu Vlad Filat.

Conform programului electoral al Galinei Bostan, aceasta își propune din funcția de primar „să accelereze tempourile de dezvoltare a habitatului, economiei și infrastructurii or. Durlești. Acestea vor fi realizate prin atragerea resurselor din proiectele investiționale autohtone și a Uniunii Europene.”

Program electoral

CV

Link profil Facebook


Andrei Popa, Partidul „ȘANSĂ”

Andrei Popa are 33 de ani și în prezent deține o companie de publicitate, fondată în 2015. Până atunci, a activat timp de trei ani în organele poliției, după ce a absolvit Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului de Interne cu licență în drept. Din informațiile distribuite pe rețelele de socializare reiese că Popa s-a aflat o perioadă în Italia.

Acesta candidează din partea Partidului „ȘANSĂ”, care a devenit activ în această vară, după ce Partidul Șor a fost desființat și declarat în afara legii de către Curtea Constituțională. La scurt timp, a fost creat blocul Ș.O.R., din care face parte și partidul „ȘANSĂ”. Formațiunea este condusă de fostul jurnalist Alexei Lungu, care a lucrat în ultimii ani la mai multe televiziuni afiliate politic.

Programul electoral al candidatului Partidului „Șansă” deocamdată nu este publicat și nu ne-a fost furnizat, dar din postările pe rețele de socializare făcute de Popa Andrei, reiese că acesta este preocupat de următoarele probleme:

  1. sistem de transport public care să conecteze arterele principale cu toate sectoarele;
  2. drumuri mai bune și mai sigure;
  3. gestionarea gunoiului în oraș;
  4. problema câinilor vagabonzi; 

Program electoral: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

CV

Link profil Facebook


Sergiu Margine, Partidul „MIŞCAREA RESPECT MOLDOVA”

Sergiu Margine are 42 de ani, a absolvit Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și nu a deținut funcții publice până în prezent. Acesta conduce un colectiv al subdiviziunii teritoriale Hîncești a Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova, localitate de unde este originar. 

Sergiu Margine își dorește să ajungă primar din partea Partidului „MIȘCAREA RESPECT MOLDOVA”, înființat în vara acestui an de ex-deputatul democrat (PDM) Eugeniu Nichiforciuc, care este în prezent învinuit pentru tentativa de a corupe o colegă în Parlament. 

În programul electoral al acestuia se regăsesc următoarele obiective:

  1. extinderea rutelor de transport public;
  2. amenajarea spațiilor publice (parc, iluminarea tuturor stațiilor de autobuz și a trecerilor de pietoni);
  3. asigurarea transparenței gestionării banilor publici (proiecte de investiții, bugetul local) prin intermediul paginii de internet;
  4. atragerea de fonduri europene prin proiecte în toate domeniile (economic, sănătate, cultură, învățământ); 

Program electoral

CV

Link profil Facebook


Ilie Colesnic, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

Ilie Colesnic are 25 de ani și și-a făcut studiile în Moscova, la Universitatea rusă a Prieteniei între popoare, RUDN University. În 2021, a avut prima tentativă de a obține o funcție publică. Acesta a candidat la alegerile parlamentare anticipate, fiind inclus în lista Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic pe ultimul loc – 101, dar formațiunea nu a obținut suficiente voturi pentru a trece în Parlament. 

Acum, acesta candidează pentru funcția de primar în or. Durlești de asemenea din partea Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, partid de stânga co-fondat în 2020 de fostul deputat comunist și ex-consilier al președintelui Vladimir Voronin – Mark Tkaciuk. 

Programul electoral nu a fost făcut public deocamdată și nici nu ne-a fost furnizat de candidat.

Program electoral: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

CV: nu este publicat și candidatul nu ni l-a furnizat

Link profil Facebook


Candidatul care va aduna mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, va deveni primar. Altfel, se va organiza turul 2 cu primii doi candidați cu cele mai multe voturi.

În or. Durlești vor fi deschise șapte secții de votare la următoarele adrese:

  • Centrul de sănătate Durleşti, str. Cartuşa nr. 56 
  • Liceul Teoretic „Hyperion”, str. Cartuşa nr. 3 
  • Casa de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 5
  • Liceului Teoretic Durlești, str. N. Gribov nr. 10 
  • S.A. ASCHIM, str. T. Vladimirescu nr. 70
  • Grădinița nr. 3, str. Caucazului nr. 51
  • Detașamentul Căutare și Salvare nr.1, mun. Chișinău, str. Alba-Iulia nr. 75/3 – str. T. Vladimirescu

Pentru a verifica on-line la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot accesa pagina www.verifica.cec.md, butonul „Află unde să votezi” și, selectând adresa de domiciliu, vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.


Autoare: Felicia Crețu