Prima discuție despre spații publice în Durlești: scuarul „La Cișmele” și Pădurea printre favoriți

Duminică, 13 decembrie 2020, a avut loc prima rundă de discuții publice despre cinci locații unde ar putea fi amenajat un spațiu pentru odihnă, plimbări și agrement la Durlești. Acestea sunt: 

  • Curtea & terenul sportiv  (str. Chimiștilor) 
  • Stadionul Liceului teoretic Durlești (str. Gribov) 
  • Pădurea Durlești
  • Curtea & terenul sportiv (str. G. Ureche) 
  • Scuarul „La Cișmele” 

La discuția online au participat locuitori din Durlești și membrii grupului de inițiativă care au organizat evenimentul. Niciun reprezentant al primăriei nu a participat, totuși a fost expediat un răspuns în scris la câteva întrebări despre spațiile publice ce urmau să fie discutate. Dintre consilierii locali, prezent a fost doar Valentin Cebotari din partea PAS.

Două spații au fost cele mai discutate și s-au evidențiat în preferințele participanților la discuțiile publice – pădurea și scuarul „La Cișmele” („La Izvoare”). Mai jos vom prezenta principalele comentarii făcute de participanți: 

I. Scuarul „La Cișmele”

(+) Scuarul „La Cișmele” a atras atenția participanților pentru că se află într-o locație centrală, accesibilă cu transport public sau personal și are o valoare simbolică pentru orășel – cișmelele sunt cunoscute și de cei mai longevivi locuitori din Durlești. Mai mulți locuitori colectează apa de la acest izvor, ceea ce reprezintă o primă ocazie de socializare, care poate fi valorificată. 

(+) Un alt avantaj menționat a fost că amenajarea acestui scuar ar fi un exemplu pozitiv vizibil, datorită locației centrale pe care o are. Astfel, locuitorii din Durlești vor fi încurajați să pornească și alte inițiative de organizare comunitară pentru a amenaja spații publice în orășel.

(-) De partea cealaltă, scuarul se află la marginea drumului, ceea ce scade din siguranța și liniștea necesare pentru odihnă. Problema ar putea fi rezolvată prin intervenții suplimentare pentru liniștirea traficului: mai mulți copaci plantați, adaptarea schemei de circulație rutieră, astfel încât să limiteze viteza cu care vor circula mașinile. Participanții s-au arătat îngrijorați și de faptul că scuarul este mic, față de numărul mare de locuitori care l-ar putea folosi. 

(-) Mai mult, dintr-un răspuns oferit în scris de primărie, reiese că niște moștenitori ar pretinde la dreptul de proprietate asupra acestui spațiu. Detalii, deocamdată, nu se cunosc. Participanții la discuție s-au împotrivit transmiterii în proprietate privată a spațiului public. 

II. Pădurea Durlești

Potecile din pădurea de la Durlești ar putea fi amenajate cu piste de alergat, poienițe pentru picnicuri, bănci, urne de gunoi și iluminat. 

(+) Unii participanții la consultarea publică au menționat că ar fi suficient și niște amenajări mai modeste: poteci naturale, hărți ale acestora și iluminat, pentru a nu interveni foarte mult în habitatul natural. Chiar și așa, pădurea are avantajul unui spațiu întins, care ar putea asigura odihna multor locuitori, astfel pentru a compensa lipsa în totalitate a spațiilor publice din orășel. 

Totuși, o serie de îngrijorări i-a oprit pe majoritatea participanților la discuție să pună în topul preferințelor pădurea de la Durlești pentru amenajarea unui spațiu public. 

(-) Printre dezavantaje, participanții au menționat că nu este conectat la transport public și va deservi un număr mic de locuitori din zonele adiacente. Un alt risc este ca investiția să fie prea costisitoare pentru primărie și să fie respinsă. 

(-) De asemenea, s-a vorbit despre riscul de a crește interesele dezvoltatorilor imobiliari față de pădure, odată cu amenajarea unui parc acolo. (+) Dar, unii participanți au venit cu contra-argumente: amenajarea ar spori numărul de locuitori care vor cutreiera pădurea și, astfel, vor crește șansele ca orice acțiuni de acaparare a spațiului public să fie observate și raportate, iar porțiunile care vor fi amenajate, ar putea fi, în acest mod, salvate de privatizare. 

(-) Consilierul local din partea PAS, Valentin Cebotari, care face parte din comisia funciară, a venit cu câteva precizări în cadrul discuției. Pădurea se află în proprietatea Agenției Moldsilva, iar orice intervenții pentru amenajări  ar urma să fie coordonate în primul rând cu agenția. Mai mult, o bună parte din suprafața pădurii a fost dată în arendă pe perioade îndelungate de timp (chiar 90% din suprafață, conform consilierului), ceea ce ar putea bloca inițiativele de amenajare a spațiului. 

Următoarele spații în topul preferințelor celor care au participat la discuția publică, conform unui vot online, au fost: 

  • stadionul Liceului teoretic Durlești (str. Gribov),
  • curtea și terenul sportiv (str. Chimiștilor) și
  • curtea și terenul sportiv (str. Grigore Ureche).

III. Stadionul Liceului teoretic Durlești (str. Gribov)

Deși este amenajat un stadion de fotbal și mai multe facilități de sport, toate sunt îngrădite și încuiate, iar accesul este limitat. Cauza ar fi mai multe incidente de vandalizare. 

Primăria a precizat în scris că terenul aparține liceului, care a hotărât că poate fi folosit de cetățeni duminică de la ora 9:00 până la 16:00.  

Totuși, terenul de sport are în jur o bandă de spațiu verde, pe care ar putea fi amenajate niște tribune pentru spectatori, dar și pentru alte evenimente culturale și comunitare. 

IV. Curtea și terenul sportiv (str. Chimiștilor)

Și aici este amenajat un teren de fotbal modern, într-o zonă rezidențială, doar că deocamdată cu lacăt. Curtea nu este amenajată, dar se observă câteva încercări izolate din partea locatarilor. 

Primăria a precizat că terenul de sport este încuiat, din cauză că încă nu este dat în exploatare de cei care l-au construit. După ce va fi transmis la balanța primăriei, va putea fi folosit de publicul larg. 

Totodată, în planurile primăriei pentru 2021-2023 se află și un program de amenajare a curților de bloc (asfaltarea drumurilor și căilor de acces, reabilitarea iluminatului public și amenajarea locurilor de parcare, terenuri de joacă). Cartierul din str. Chimiștilor va fi reabilitat în cadrul programului, doar că nu se știe exact când și în ce mod. Menționăm că intervențiile trebuie consultate cu cetățenii. 

V. Curtea și terenul sportiv (str. Grigore Ureche)

Atât terenul de sport, cât și curtea sunt într-o stare avansată de degradare.  

Cartierul din str. Gh. Ureche este inclus și el în programul primăriei de reparație a curților de bloc. Pe de altă parte, consilierul local PAS, Valentin Cebotari, a menționat că ar fi existat un proiect pentru vânzarea terenului pe care se află terenul de sport și spațiul adiacent. 

Discuția publică online a fost organizată online, de grupul de inițiativă pentru spații publice din Durlești, format cu o lună în urmă de câțiva locuitori activi din orășel. Grupul și-a propus să pună pe agenda autorităților publice locale amenajarea unui spațiu public în Durlești. În acest demers, sunt ajutați de Asociația Primăria Mea.

Cum s-au ales cele 5 spații?

Cele 5 spații au fost alese în urma unui sondaj la care au participat aproape 300 de locuitori din Durlești, de pe 5 până pe 28 noiembrie. Ulterior, locațiile menționate cel mai des au fost analizate de două experte în urbanism, care au evidențiat oportunitățile de amenajare ale acestora. Descrierea detaliată o găsiți aici

Ce facem mai departe?

În continuare, vrem să aflăm părerea a cât mai multor locuitori din Durlești despre cele 5 spații prezentate mai sus și să identificăm un singur spațiu. Pentru asta, grupul de inițiativă va lansa un vot online. Vom întreba care sunt necesitățile locuitorilor și cum văd ei acel spațiu, apoi vom veni cu propuneri de amenajare, care iarăși vor fi supuse unui proces de vot. Vom încerca să implicăm în proces și autorițățile pentru ca ulterior spațiul respectiv să fie amenajat. Vom reveni în curând cu detalii despre procesul de vot. Între timp, puteți urmări activitatea grupului pe pagina de Facebook Primăria Mea – or. Durlești.

Video de la discuții


Discuțiile au avut loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.