Problemele prioritare și atitudinea față de autoritățile locale

Calitatea drumurilor și trotuarelor, transportul public, colectarea și depozitarea deșeurilor, lipsa spațiilor de joacă și terenurilor sportive, lipsa activităților culturale și a spațiilor pentru parcare sunt problemele principale pentru locuitorii orașului Durlești.

Șantierele de construcții la fel sunt o problemă importantă. 67% din locuitori spun că au astfel de șantiere în apropierea caselor lor și majoritatea au o atitudine rea față de acestea.

Aproape ⅔ din durleșteni nu sunt mulțumiți de felul cum arată localitatea. Peste jumătate din locuitori nu sunt mulțumiți de activitatea primăriei. Majoritatea nu au încredere în actuala primară, iar 62% nu ar vota pentru aceasta.

În același timp, peste 83% spun că nu știu cu ce se ocupă autoritățile locale – primăria și consiliul. 87% nu au știut sau nu au vrut să numească un ales local. Totuși, unii locuitori cunosc câțiva consilieri. Printre cei mai des menționați sunt Mihail Onofrei, Marcel Olan, Sergiu Drăguțan, Tamara Pasat, Valentin Cebotari ș.a

Locuitorii spun că se informează despre activitatea autorităților locale de la TV, din internet și discuții cu rude, prieteni sau colegi de serviciu. 71% nu au accesat în ultimul an site-ul primăriei. Doar un sfert din cetățeni își doresc să comunice cu aleșii locali. Modalitățile preferate – dezbaterile publice, întâlnirile în teren și ședințele de audiere. 

Cu toate acestea, aproape ¾ din locuitori spun că vor vota la următoarele alegeri.

Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie – martie 2022. Am selectat câteva cifre curioase în imaginile de mai jos. Totodată, puteți consulta și sondajul în întregime aici.















Sondajul a fost realizat la solicitarea AO Primăria MEA. Realizarea sondajului a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.