Alege care spațiu trebuie amenajat în primul rând

Împreună cu comunitatea din Durlești, am identificat cinci locații care ar putea fi amenajate pentru a deveni spații publice pentru odihnă, plimbări, discuții sau loc de joacă pentru copii. Acestea sunt:

  • Scuarul „La Cișmele” din str. Ștefan Vodă
  • Pădurea
  • Stadionul din str. Gribov
  • Curtea și terenul de sport din strada Chimiștilor
  • Curtea și terenul de sport din str. Ureche

Locațiile au fost analizate de două urbaniste și descrise detaliat aiciPe 13 decembrie 2020, a avut loc prima rundă de discuții publice, în care mai mulți locuitori din Durlești au evidențiat avantajele și dezavantajele pentru fiecare locație. Citește concluziile mai jos.

În continuare, te invităm să alegi o singură locație, iar grupul de inițiativă va veni cu propuneri concrete și va cere de la autorități ca spațiul selectat să fie amenajat în conformitate cu necesitățile locuitorilor.

Alege spațiul care crezi că trebuie amenajat în primul rând:

I. Scuarul „La Cișmele”

(+) Scuarul „La Cișmele” a atras atenția participanților la discuțiile publice pentru că se află într-o locație centrală, accesibilă cu transport public sau personal și are o valoare simbolică pentru orășel – cișmelele sunt cunoscute și de cei mai longevivi locuitori din Durlești. Mai mulți locuitori colectează apa de la acest izvor, ceea ce reprezintă o primă ocazie de socializare, care poate fi valorificată. 

(+) Un alt avantaj menționat a fost că amenajarea acestui scuar ar fi un exemplu pozitiv vizibil, datorită locației centrale pe care o are. Astfel, locuitorii din Durlești vor fi încurajați să pornească și alte inițiative de organizare comunitară pentru a amenaja spații publice în orășel.

(-) De partea cealaltă, scuarul se află la marginea drumului, ceea ce scade din siguranța și liniștea necesare pentru odihnă. Problema ar putea fi rezolvată prin intervenții suplimentare pentru liniștirea traficului: mai mulți copaci plantați, adaptarea schemei de circulație rutieră, astfel încât să limiteze viteza cu care vor circula mașinile. Participanții s-au arătat îngrijorați și de faptul că scuarul este mic, față de numărul mare de locuitori care l-ar putea folosi. 

(-) Mai mult, dintr-un răspuns oferit în scris de primărie, reiese că niște moștenitori ar pretinde la dreptul de proprietate asupra acestui spațiu. Detalii, deocamdată, nu se cunosc. Participanții la discuție s-au împotrivit transmiterii în proprietate privată a spațiului public. 

II. Pădurea Durlești

Potecile din pădurea de la Durlești ar putea fi amenajate cu piste de alergat, poienițe pentru picnicuri, bănci, urne de gunoi și iluminat. 

(+) Unii participanții la consultarea publică au menționat că ar fi suficient și niște amenajări mai modeste: poteci naturale, hărți ale acestora și iluminat, pentru a nu interveni foarte mult în habitatul natural. Chiar și așa, pădurea are avantajul unui spațiu întins, care ar putea asigura odihna multor locuitori, astfel pentru a compensa lipsa în totalitate a spațiilor publice din orășel. 

(-) Printre dezavantaje, participanții au menționat că nu este conectat la transport public și va deservi un număr mic de locuitori din zonele adiacente. Un alt risc este ca investiția să fie prea costisitoare pentru primărie și să fie respinsă. 

(-) De asemenea, s-a vorbit despre riscul de a crește interesele dezvoltatorilor imobiliari față de pădure, odată cu amenajarea unui parc acolo. (+) Dar, unii participanți au venit cu contra-argumente: amenajarea ar spori numărul de locuitori care vor cutreiera pădurea și, astfel, vor crește șansele ca orice acțiuni de acaparare a spațiului public să fie observate și raportate, iar porțiunile care vor fi amenajate, ar putea fi, în acest mod, salvate de privatizare. 

Pădurea se află în proprietatea Agenției Moldsilva, iar orice intervenții pentru amenajări ar urma să fie coordonate în primul rând cu agenția. Mai mult, o bună parte din suprafața pădurii a fost dată în arendă pe perioade îndelungate de timp, ceea ce ar putea bloca inițiativele de amenajare a spațiului. 

III. Stadioanul din str. Gribov

Deși este amenajat un stadion de fotbal și mai multe facilități de sport, toate sunt îngrădite și încuiate, iar accesul este limitat. Cauza ar fi mai multe incidente de vandalizare. 

Primăria a precizat în scris că terenul aparține liceului, care a hotărât că poate fi folosit de cetățeni duminică de la ora 9:00 până la 16:00.  

Totuși, terenul de sport are în jur o bandă de spațiu verde, pe care ar putea fi amenajate niște tribune pentru spectatori, dar și pentru alte evenimente culturale și comunitare. 

IV. Curtea și terenul sportiv din str. Chimiștilor

Și aici este amenajat un teren de fotbal modern, într-o zonă rezidențială, doar că deocamdată cu lacăt. Curtea nu este amenajată, dar se observă câteva încercări izolate din partea locatarilor. 

Primăria a precizat că terenul de sport este încuiat, din cauză că încă nu este dat în exploatare de cei care l-au construit. După ce va fi transmis la balanța primăriei, va putea fi folosit de publicul larg. 

Totodată, în planurile primăriei pentru 2021-2023 se află și un program de amenajare a curților de bloc (asfaltarea drumurilor și căilor de acces, reabilitarea iluminatului public și amenajarea locurilor de parcare, terenuri de joacă). Cartierul din str. Chimiștilor va fi reabilitat în cadrul programului, doar că nu se știe exact când și în ce mod. Menționăm că intervențiile trebuie consultate cu cetățenii. 

V. Curtea și terenul sportiv (str. Grigore Ureche)

Atât terenul de sport, cât și curtea sunt într-o stare avansată de degradare. Cartierul din str. Gh. Ureche este inclus și el în programul primăriei de reparație a curților de bloc. 

Votează

Dacă încă nu ai votat ⇓

Alege spațiul care crezi că trebuie amenajat în primul rând:

Ce facem mai departe?

Vom încerca să ajungem la cât mai mulți locuitori pentru a afla părerea lor. După ce vom selecta spațiul, vom întreba care sunt necesitățile locuitorilor și cum văd ei acel spațiu. Ulterior, vom veni cu propuneri de amenajare, care iarăși vor fi supuse unui proces de vot. Vom implica în proces și autorițățile și vom cere ca spațiul respectiv să fie amenajat. Între timp, urmărește activitatea grupului pe pagina de Facebook Primăria Mea – or. Durlești.

 


Activitățile au loc în cadrul proiectului „Un oraș bun – un efort comun: organizare comunitară pentru dezvoltare locală”, implementat de AO „Primăria MEA” cu sprijinul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.