Spune primăriei cum trebuie să cheltuie banii tăi. Completează chestionarul

Bugetul local este format din taxele și impozitele achitate de locuitori. Oamenii trebuie întrebați, în primul rând, atunci când se planifică cum să fie cheltuiți acești bani. Dacă e nevoie de transport, drumuri și trotuare, spații publice sau alte necesități. Completează formularul și spune autorităților locale care sunt necesitățile și problemele prioritare pentru care primăria trebuie să aloce bani.

Banii din bugetul local trebuie utilizați pentru asigurarea unui trai confortabil în localitate și servicii publice de calitate. Mai mult de jumătate din banii acumulați în bugetul or. Durlești vin din taxele și impozitele achitate de locuitorii orașului. La final de an, primăria planifică cum vor fi cheltuiți acești bani în următorul an.

Legea spune că primăria trebuie să prezinte consiliului proiectul bugetului cel târziu la data de 20 noiembrie. Consiliul trebuie să voteze bugetul până pe 10 decembrie. În această perioadă, proiectul trebuie consultat și cu cetățenii. Primăria trebuie să organizeze consultări publice, să prezinte cifrele din buget într-un mod clar și să ofere cât mai multe căi pentru ca cetățenii să se poată da cu părerea. La fel, consultarea poate fi făcută de către consilierii locali, or ei trebuie să fie cei care reprezintă interesele celor care i-au votat. Ei pot întreba cetățenii și apoi veni cu propuneri de includere în buget. 

Primăria trebuie să asigure o prezentare adecvată a bugetului, astfel ca oamenii să poată înțelege care sunt planurile primăriei pentru următorul an și veni cu propuneri. Nu este datoria cetățenilor să cunoască termeni economici sau de administrare publică. În condiții de pandemie, acest lucru trebuie făcut cu respectarea măsurilor de protecție (distanța, purtarea măștii) și pot fi utilizate instrumente online – chestionare, email sau discuții publice pe platforme digitale.

Solicităm primăriei să asigure consultarea bugetului pentru anul 2022. Legea spune că anunţul privind organizarea consultărilor publice şi materialele aferente trebuie făcute publice cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de definitivarea proiectului de decizie.

Totuși, având în vedere experiența de până acum, îndemnăm locuitorii să fie ei cei care zic autorităților locale care sunt necesitățile și problemele prioritare pentru care primăria trebuie să aloce bani. Completează formularul de mai jos, iar noi vom transmite rezultatele primăriei și consilierilor locali și vom urmări cum va avea loc planificarea și implementarea bugetului pentru următorul an.

Un oraș bun este un efort comun.