Ședința Consiliului Local: Primăria face a treia încercare din ultimele nouă luni să aprobe bugetul localității pentru 2023

După o pauză de câteva luni pe perioada verii, Consiliul Local Durlești se va reuni în ședință marți, 19 septembrie, la ora 10:00 în incinta sălii de ședință a primăriei. Ședința este una ordinară, convocată de executiv, iar orice cetățean interesat poate participa. Primăria încearcă din nou să obțină votul consilierilor pentru a aproba versiunea finală a bugetului localității pentru 2023, deși până la finalul anului mai sunt doar trei luni, timp în care ar trebui planificat bugetul pentru anul următor. 

Alte subiecte care vor fi discutate și puse la vot de consilierii locali la ședința de marți sunt o serie de decizii funciare, se vor aproba organele electorale pentru desfășurarea alegerilor locale în Durlești din 5 noiembrie, va fi aprobată oficial firma care va prelua serviciile de salubrizare în localitate și va fi pusă în discuție o decizie anterioară a Consiliului de a limita permisiunile de construcție în fâșia de protecție a râului Durlești.

Ședința este a treia din acest an cu subiecte noi pe agendă.

Iată câteva dintre cele mai importante proiecte de decizie ce urmează să fie votate de consilierii locali:

Aprobarea bugetului or. Durlești pentru anul 2023 în lectură finală

Primăria propune cheltuieli în sumă de 103,2 milioane lei pentru anul 2023, deși au mai rămas doar trei luni până la finalul anului. 

Conform legii, bugetul unei localități trebuie aprobat la începutul anului, respectiv în ultimele nouă luni, orașul Durlești a fost gestionat în baza unui buget provizoriu de circa 77 milioane de lei, identic cu cel de anul trecut, și care nu permite primăriei să facă alte investiții și cheltuieli decât cele planificate anul trecut. 

Până acum, primăria a avut două tentative de a aproba bugetul, dar toate au fost respinse de consilierii locali. Mai întâi, în martie, aceștia au cerut prezentarea unui raport despre cheltuirea banilor publici pentru diverse proiecte de infrastructură în ultimii ani, raport pe care primăria așa și nu l-a prezentat până în prezent. Apoi, în iunie, la a doua tentativă, consilierii au întors proiectul la reexaminare, pentru că nu era avizat de comisia responsabilă de buget și finanțe. Nici de această dată proiectul privind aprobarea bugetului nu are avizul comisiei de specialitate.

Aprobarea rezultatelor concursului pentru servicii de salubrizare a or. Durlești

Compania „A.B.S.” a câștigat concursul pentru prestarea serviciilor de salubrizare a localității, iar consilierii locali vor formaliza rezultatul concursului printr-o decizie.

Pentru început, firma va prezenta autorizația de mediu, iar apoi primarul va semna contractul prin care „A.B.S.” va prelua gestiunea salubrizării orașului Durlești.

Concursul a fost organizat după ce agentul economic care presta acest serviciu până acum,  SRL „Manevla Com”, a anunțat că renunță din cauza pierderilor financiare.

Refuzul abrogării Deciziei „cu privire la limitarea eliberării actelor permisive în construire în fâșia riverană de protecție a apei râului Durlești”

Cancelaria de Stat a notificat primăria să anuleze o decizie adoptată în mai curent de Consiliul Local, prin care limita eliberarea actelor permisive în construcție în zona de protecție a râului Durlești. Primăria propune consilierilor să respingă notificarea Cancelariei și să mențină decizia în vigoare.

Din actele făcute publice de primărie, nu sunt clare argumentele Cancelariei de Stat, nici motivul refuzului primăriei de a pune în aplicare notificarea instituției guvernamentale.

56 de decizii funciare

Consilierii locali vor vota pentru corectarea unor erori comise în procesul de privatizare masivă din anii 2003 – 2005, pentru prelungirea unor contracte de locațiune și vânzarea unor terenuri aferente construcțiilor, dar și schimbarea destinației unor imobile și terenuri, etc.

Consultați aici documentul integral cu ordinea de zi a ședinței din 19 septembrie 2023. Suplimentar, comisia funciară propune includerea a încă câtorva proiecte care pot fi găsite aici și aici.

Primăria Mea va transmite în direct ședința pe pagina de Facebook.