sursă: Grupul de Facebook "Durlești City"

Piața pe timp de carantină: ce poți cumpăra de la vecinii tăi din Durlești?

Ca să iasă din încurcătura pandemiei, mai mulți locuitori din Durlești și-au scos la vânzare produsele online. Struguri, mere, ouă de casă, narcise…anunțurile au inundat grupul de pe Facebook „Durlești City”. Doritori au fost mulți, iar cei care aveau câte ceva de vânzare, repede au epuizat stocurile. Dacă piețile sunt închise și oferta supermarketurilor nu te lasă mulțumit, nu trebuie să cauți departe. Poți cumpăra de la vecinii din comunitatea ta, proaspăt și local. Am aflat pentru tine ce poți pune în coș, produs în Durlești sau în apropiere. 

Cel mai bine s-a vândut verdeața, semn că suntem dornici de vitamine după o iarnă lungă. Familia Jeleznîi, spre exemplu, are 2 sere de ridiche în Ialoveni, dar ne-a povestit că au împărțit repede kilograme de ridichi mai ales în Durlești și Codru, aceste localitățo fiind la cea mai mică distanță de serele lor. Acum le-au rămas să livreze ultimele kilograme și se pregătesc pentru sezonul de roșii și castraveți. Nu se așteptau să adune atât de multe cereri la postarea lor de pe Facebook, mai ales că e prima dată când cultivă ceva în sere, după ce au revenit recent de peste hotare.

Iar ca să aveți propriile legume în grădină, Sergiu Chiron vă poate aduce răsad pe care-l crește mama sa în Ialoveni. Epidemia de coronavirus i-a dat planurile peste cap cu vânzările, așa că Sergiu o ajută să vândă răsadul online.

Mai sunt durleșteni care nu s-au ocupat cu negoțul până acum, dar situația fără precedent în care s-au pomenit i-a adus și în rolul de vânzători. Ruslan Burlea locuiește la Durlești și vinde ouă de casă pe care le aduce de la mama soacră de la Căinari. „În loc să aștepte pomană de la stat, am ajutat-o noi”, ne-a spus el.

Dacă aveți poftă de vin, Anna Diaconu are Aligote alb și vin roșu din soiuri europene pe care părinții ei îl produc într-o mică fabrică în Codrii. Anna le dă o mână de ajutor, după ce exportul în Rusia a fost pus pe pauză din cauză epidemiei.

Aflați că tot în Durlești se face miere naturală. Victoria Rusnac are mulți ani în spate de albinărit și acum încearcă combinații noi de pomușoare și cremă de miere. Borcănașele de miere le găsiți în câteva supermarketuri, dar le puteți lua direct și de la Victoria de acasă.

Pentru deserturi și prăjituri, puteți apela la Victoria Caras. A fost nevoită să-și închidă patiseria din Durlești, iar acum, cu vânzările la pământ, face cozonaci de Paște și torturi la comandă.

Cu siguranță mai sunt mici producători la Durlești, unii cu experiență, alții forțați de circumstanțe. Noi vă încurajăm să-i găsiți, să-i susțineți cu o cumpărătură și să faceți cel mai scurt drum posibil pentru cumpărături și să respectați regulile de auto-izolare.

autoare: Felicia Crețu
sursă poze: Grupul de Facebook “Durlești City”