Consilierii au votat la ședințele precedente instituirea unui moratoriu în zona istorică a Durleștiului și modificarea componenței comisiilor de specialitate a Consiliului. Deciziile nu au fost semnate de către secretarul Consiliului și, din acest motiv, nu au intrat în vigoare. 

Aleșii locali au cerut explicații și informații de la executiv cu privire la deciziile aprobate la ședințele precedente, solicitând primarei și secretarului Consiliului informații despre actele de construcție eliberate de primărie și un raport de implementare a recomandărilor Curții de Conturi pentru anul 2017. Cum nu au primit un răspuns, consilierii au solicitat primăriei să prezinte timp de 30 de zile lista actelor permisive eliberate de la începutul mandatului consilierilor și raportul pe implementarea recomandărilor Curții de Conturi. Mai mult, aceștia vor solicita Curții de Conturi să realizeze auditul financiar al primăriei pentru anii 2018-2020.

 

La ședință au fost prezenți 22 de consilieri. A lipsit Victor Cebotari  (PSRM). Președinte de ședință a fost ales consilierul independent Mihai Onofrei.

La începutul ședinței, jurista primăriei Liubovi Popa a informat consilierii că Consiliului orășenesc a fost atacat instanță din motiv că la ședința din 13.08.2021 au exclus de pe ordinea de zi un subiect de vânzarea-cumpărare  a unui surplus de teren aferent casei de locuit. Ședința de judecată va avea loc pe 29.11.2021 (Judecătoria Rîșcani), la ora 9.00.

Marin Gabuja, consilier independent, a dat citire unei declarații privind modificarea componența fracțiunii Consilierilor independenți (FCI):

  • Marin Gabuja – președintele fracțiunii
  • Anghelenici Tatiana – secretara fracțiunii 
  • Pasat Tamara 
  • Cernobrovciuc Ala

S-a propus de către consilieri audierea unui grup de cetățeni din strada și stradela T. Vladimirescu. Au existat mai multe schimburi de replici dacă e corect sau nu audierea în cadrul ședinței consiliului local. Reprezentantul grupului de cetățeni a solicitat să fie audiat în cadrul sedinței consiliului și să-i fie oferit un extras din procesul-verbal al ședinței.

Președintele a propus sa fie audiat acest subiect la diverse, fiind susținut prin votul  majorității consilierilor.

Notă! Ședința a fost convocată, în premieră, la solicitarea consilierilor. Numele acestora au fost însă „secretizate”. Executivul primăriei a ascuns și numele consilierilor din comisiile de specialitate, numele responsabililor de executarea unor decizii, ștampila primăriei și semnătura consilierilor și funcționarilor publici. Constatăm cu regret că primăria or. Durlești ascunde din nou, abuziv, informația de interes public, descurajând astfel implicarea locuitorilor în procesul de luare a deciziilor.


        Ordinea de zi


1. Audierea secretarului Consiliului privind aspectele legale de refuzul de a contrasemna decizia 3.4 din 25.05.21

La 25 mai 2021, consilierii au adoptat o decizie care interzicea temporar construcția caselor de tip Duplex sau Townhouse și a blocurilor multietajate mai mari de șase nivele în mai multe zone din Durlești (nr. cadastrale 0121101, 0121102, 0121105, 0121108, 0121109, 0121111, 0121112, 0121113, 0121115, 0121116, 0121117, 0121118, 0121119, 0121120, 0121121), până la revizuirea documentelor urbanistice a localității (Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism).

Documentul prevedea crearea unui grup de lucru din reprezentanții primăriei și câte doi delegați de la fiecare fracțiune pentru modificarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism, iar primara era însărcinată să propună Consiliului un proiect de decizie pentru modificarea acestor documente urbanistice. Decizia nu a fost contrasemnată de secretarul consiliului. Aceasta a fost examinată repetat și aprobată din nou la ședința din 29 iunie 2021. Totuși, nici de această dată decizia nu a fost contrasemnată. 

Andrei Balan, Secretarului Consiliului, a raportat că nu a semnat decizia din motiv că lipsea avizul comisiei de specialitate – Comisia arhitectură, urbanism și relații funciare. Secretarul a precizat că președintele comisiei Marin Gabuja a menționat atunci acest lucru. 

Valentin Cebotari (PAS) a declarat că, conform art. 20 din legea APL, în cazul în care secretarul consiliului consideră că decizia consiliului este ilegală, el este în drept să solicite consiliului reexaminarea acestei sau să sesizeze oficiul teritorial al Cancelariei de Stat şi/sau instanţa de contencios administrativ, lucru care nu s-a întâmplat. Ba mai mult, conform acestuia, avizul a fost aprobat, dar președintele Comisiei, Marin Gabuja, a refuzat să-l semneze. Marin Gabuja i-a reproșat că ședința comisiei a fost făcută fugitiv, cu 10 minute înainte de ședința Consiliului și nu conform normelor. Ședința nu ar fi fost înregistrată nici în registrul proceselor-verbale. Consilierii au stabilit prin vot că vor înainta un demers către organele competente 9 (Procuratura, cancelaria de stat) prin care vor solicita examinarea legalității refuzului secretarului Consiliului de a semna decizia.

Voturi Pro: 15

Împotrivă: 7

 

2. Modificarea componenței comisiilor de specialitate 

Consilierii au reexaminat și votat repetat modificarea componenței comisiilor de specialitate aprobate prin decizia nr. 2/1.1 din 28.11.2019. Acest proiect a fost examinat și aprobat la ședința din 13 august 2021. Deși proiectul a fost votat de consilieri, acesta nu a fost semnat de secretara interimară a consiliului, Liubovi Popa (jurista primăriei) și astfel nu a intrat în vigoare. Liubovi Popa a menționat că motivele necontrasemnării acestei decizii au fost că: 

– doi aleși locali (M. Onofrei și S. Draguțanu) nu ar fi părăsit fracțiunea consilierilor independenți la momentul votării acestei decizii și că era o neproporționalitate în constituirea comisiilor de specialitate;

– lipsa avizului comisiei de specialitate.

Consilierul Mihai Onofrei a reiterat că au fost făcute declarații privind părăsirea fracțiunii chiar înainte de începerea ședinței, lucru consemnat în procesul-verbal. Privind lipsa avizului, consilierul i-a reprosat juristei că putea să verifice în registru, că avizul comisiei este , lucru confirmat de Andrei Balan, secretarul consiliului. 

Astfel, consilierii au revotat aprobarea deciziei anterioare a comisiilor, după cum urmează:

Componența comisiilor votate 

la 28.11.2019

Componența comisiilor modificate la 22.09.2021
Economie, buget, finanțe, asistența socială și administrarea patrimoniului 
  1. Pasat Tamara
  2. Roșca Vladimir
  3. Anghelenici Tatiana
  4. Munteanu Anatol
  5. Buruiana Ana
1. Oleg Popșoi

2. Sandu Bunescu

3. Angela Vartic

4. Sergiu Drăguțan

5. Mihai Onofrei

Comisia dezvoltarea urbană și amenajarea teritoriului
  1. Garștea Vladimir
  2. Nicolai Cristian
  3. Cernobrovciuc Ala
  4. Nistor Nicolae
  5. Iaconi Constatin
  1. Nistor Nicolae
  2. Nicolai Cristian
  3. Cernobrovciuc Ala
  4. Ceaicovschi Aurelia
  5. Iaconi Constantin
Comisia juridică, etică și disciplină
  1. Cebotari Victor
  2. Onofrei Mihai
  3. Olan Marcel
  4. Cazacu Serghei
  5. Rusu Sergiu
  1. Cebotari Victor
  2. Buruiana Ana
  3. Olan Marcel
  4. Ciobanu Valentina
  5. Rusu Sergiu
Comisia arhitectură, urbanism și relații funciare
  1. Gabuja Marin
  2. Samson Iurie
  3. Drăguțan Sergiu
  4. Cebotari Valentin
  5. Popșoi Oleg
  1. Gabuja Marin
  2. Samson Iurie
  3. Cazacu Serghei
  4. Cebotari Valentin
  5. Popșoi Oleg
Comisia cultură, educație, tineret, sport, comunicare și relații cu publicul
  1. Ceaicovschi Aurelia
  2. Vartic Angela
  3. Creangă Constantin
  1. Garștea Vladimir
  2. Anghelenici Tatiana
  3. Tamara Pasat

 

Reamintim că din componența comisiilor de specialitate ale Consiliului fac parte consilieri locali – oameni aleși de către locuitorii or. Durlești să le reprezinte interesele. 

Statut: Aprobat

Voturi Pro: 16 PAS – 4,  PSRM – 3, CI – 2,  DA – 3;

Împotrivă: 3 FCI 

Abțineri: PL – 1, PDM – 1,FCI – 1

Decizia finală 

 

3. Audierea primarei or. Durlești 

Consilierii au solicitat audierea primarei sau a unui reprezentant al executivului privind actele permisive eliberate de primărie pentru edificarea construcțiilor în mai multe sectoare din Durlești (nr. cadastrale 0121104, 0121106, 0121128, 0121201, 0121122, 0121123, 0121124, 0121125, 0121126, 0121127 , 0121205, 0121207, 0121107, 0121110). 

Primara nu a fost prezentă și nici nu a delegat vreun reprezentant pentru a oferi aceste date. Atât inginerul cadastral, viceprimarul sau arhitectora nu au putut oferi explicații detaliate. Au fost mai multe schimburi de replici dintre consilieri, agentul economic care a elaborat PUZ și PUG, cât și cetățenii prezenții în sală, referitor la modalitatea, numărul și termenul de eliberarea autorizațiilor de construcții, certificatelor de urbanism.

Consilierul Mihai Onofrei i-a reproșat agentului economic care a solicitat aprobarea PUZ și PUD că deși proiectul de decizie 2/4.1 a fost votat pentru beneficiul cetățenilor, în realitate au beneficiat doar câteva persoane.

După mai multe discuții intense, inclusiv că nu s-a ținut cont de punctul 7 al deciziei 2/4.1 unde era stipulat că nu se vor elibera autorizații și certificate de urbanism până nu sunt sistematizate și parcelate întreg sectorul, consilierul independent Mihai Onofrei a propus ca acest subiect sa fie reexaminat la următoarea ședința, cu un raport descifrat pe toate sectoarele indicate în punctul trei din solicitare, pentru perioada noiembrie 2019 și până în prezent. Termenul de elaborare a raportului este de 30 de zile, în formă scrisă, iar la următoarea ședință acesta trebuie prezentat.

Statut: Transmis spre reexaminare

Voturi Pro: 16

Impotrivă: 6

 

4. Implementarea recomandărilor Curții de Conturi privind rapoartele financiare din 2017

Raportul Curții de Conturi a identificat mai multe nereguli:

– primăria nu a instituit sistemul de management financiar și control;

– mijloacele fixe nu au fost evaluate și documentate corespunzător, valoarea acestora fiind denaturate cu 266,1 mil. lei;

– primăria a achitat ÎM „Regia Autosalubritate Durlești” 938 mii lei pentru salubrizare fără a avea un contract încheiat cu aceasta, cum stabilește legea ș.a.

Liubovi Popa, jurista primăriei, a menționat că primara or. Durlești a fost audiată anterior, la solicitarea consilierilor Samson și Bunescu. Primara s-a expus atunci la fiecare punct. Raportul poate fi consultat pe actelocale.gov.md. Conform juristei, pe panoul informativ din incinta primăriei este afișată hotarârea nr. 8 din 2019 unde este stipulat că nu există nici o denaturare referitor la raportul întocmit de Curtea de Conturi. 

Consilierul Sandu Bunescu a precizat însă că aleșii au solicitat informații despre implementarea recomandărilor oferite de Curtea de Conturi. După audierea primarei despre care a relatat Liubovi Popa, primăria trebuia să implementeze în baza raportului Curții de Conturi 38 de recomandări. Doar vreo patru dintre acestea ar fi fost îndeplinite. 

Aleșii ausolicitat primăriei să prezinte timp de 30 de zile raportul pe implementarea recomandărilor Curții de Conturi. Consilierii vor solicita Curții de Conturi să realizeze un nou audit financiar al primăriei, pentru anii 2018-2020.

Propunerea a fost susținută de majoritatea consilierilor.