Un Plan Urbanistic Zonal care prevede construcția unui Centru Comercial și a mai multor blocuri urmează a fi elaborat pentru două terenuri pe care actualmente se află Uzina Chimică. Tot pentru strada Tudor Vladimirescu, de-a lungul căreia se planifică construcția mai multor blocuri multietajate, consilierii susțin că încearcă să colaboreze cu dezvoltatorii, astfel încât orașul să aibă de câștigat, iar traficul din zonă să fie fluidizat. În acest sens, blocurile urmează să fie construite mai departe de strada Vladimirescu, iar proprietarii să construiască drumuri de ocolire, care să unească regiunea cu strada Ion Creangă și să reducă încărcătura asupra străzii Vladimirescu. La fel, consilierii au aprobat mai multe proiecte de ordin funciar și au alocat trei terenuri cu suprafața de peste 20 ha pentru împăduriri. De asemenea, au fost operate modificări la buget, prin care a fost crescute veniturile, din contul transferurilor de la Consiliul Municipal Chișinău (pentru lucrări de eficiență energetică a gimnaziului Durlești) și de la Guvern (pentru sporuri salariale la primar, viceprimar și secretarul consiliului).
La ședință au participat 26 din 27 de consilieri. Pentru prima dată de când a preluat mandatul, consilierul PAS Sorian Terihovschi a fost ales să prezideze ședința.
Consilierii și reprezentanții executivului au venit cu următoarele propuneri de modificare a ordinii de zi:
- Consilierul independent Marcel Olan a propus excluderea punctelor 8.4 Cu privire la aprobarea lucrărilor de delimitare a terenului și 8.13 Cu privire la coordonarea dosarului tehnic. Olan și-a explicat propunerea prin faptul că ambele proiecte nu au fost discutate în cadrul comisiei de specialitate și nu au avizele tehnice.
Ambele propuneri au fost aprobate.
- Consilierul PAS Oleg Popșoi a venit cu propunerea includerii punctului 8.14 Cu privire la alocarea terenurilor pentru împădurire/reîmpădurire/reabilitare și alocarea pentru acest scop a 3 terenuri – de 7,35 ha, 11 ha și 2,1 ha.
Propunerea a fost aprobată.
- Viceprimarul Mihail Enachi a propus includerea punctului 8.1.2 „Cu privire la modificarea bugetului orașului Durlești pentru anul 2024″.
Propunerea a fost aprobată.
Ulterior consilierii au pus la vot și au aprobat ordinea de zi cu modificările propuse cu vot unanim.
* Proiectele sunt prezentate mai jos conform numărului de ordine care le-a fost atribuit în procesul-verbal al ședinței.
8.1.1 Modificarea bugetului orașului Durlești pentru anul 2024
Proiectul prevede rectificarea părții de venituri a bugetului orașului Durlești, din contul majorării volumului transferurilor cu destinație specială de la bugetul municipiului Chișinău, către bugetul local Durlești, în sumă de 3 milioane lei. Acești bani au fost repartizați pentru lucrări de eficiență energetică a clădirii Gimnaziului Durlești (izolarea exterioară a clădirii).
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 24
Abțineri – 1
8.1.2 Modificarea bugetului orașului Durlești pentru anul 2024
Proiectul prevede rectificarea părții de venituri a orașului Durlești pentru anul 2024 din contul majorării volumului transferurilor suplimentare curente cu destinație generală din bugetul de stat pentru anul 2024 către bugetul local Durlești, cu suma de 272,8 mii lei. Potrivit explicațiilor, acești bani au fost alocați de Guvern pentru a asigura un adaos salarial pentru primar, viceprimar și secretarul consiliului.
Consilierii au decis să susțină acest proiect, însă au rugat și reprezentanții executivului să fie la fel de receptivi când vine vorba de solicitările consilierilor, în special au menționat că indemnizațiile pentru consilieri nu au fost achitate încă pentru ședințele consiliului precedent. Viceprimarul Enachi a promis că va depune eforturi ca să rezolve această problemă cât mai curând.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25 (Unanim)
8.2 Trecerea la pierderi
Proiectul prevede casarea mijloacelor fixe uzate și ieșite din funcțiune, aflate la balanța IMSP „Centru de Sănătate Durlești”, procesate în urma inspectării, în sumă totală de 174 500 lei.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25 (Unanim)
8.3 Aprobarea lucrărilor de actualizare a planului cadastral
Proiectul prevede aprobarea dosarului tehnic al lucrărilor de actualizare a planului cadastral, a terenului cu suprafața de 0,0591 ha, categoria de destinație I (aferent obiectivului destinat locuinței), amplasat pe strada 27 August 1989.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 24
Abțineri – 1
8.4 Inițierea studiului de justificare în vederea fundamentării Planului Urbanistic Zonal
Proiectul prevede aprobarea inițierii procedurii de elaborare a studiului de justificare pentru fundamentarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și aprobarea inițierii elaborării PUZ-ului pentru terenul privat cu numărul cadastral 0121117350.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25 (Unanim)
8.5 Modificarea Deciziei Consiliului orașului Durlești
Proiectul prevede modificarea Deciziei consiliului orașului Durlești 3.5.6 din 19.09.2023 și corectarea erorilor de calcul a procentelor, conform cotelor părți deținute de fiecare beneficiar.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25 (Unanim)
8.6.1 Schimbarea destinației imobilului din construcție locativã în construcție nelocativă
Proiectul prevede schimbarea destinației imobilului amplasat pe strada Cartușa, din „Încăpere izolată locativă – apartament” în „Încăpere izolată nelocativă – comercială”.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25 (Unanim)
8.6.2 Schimbarea destinației imobilului din construcție locativă în construcție nelocativă
Proiectul prevede schimbarea destinației imobilului amplasat pe strada Nicolae Dimo, din construcție „locativă” în „nelocativă (spațiu comercial)”.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 23
Abțineri – 2
8.6.3 Schimbarea destinației imobilului
Proiectul prevede schimbarea destinației imobilului, căsuței de vacanță cu suprafața de 121,5 m2, amplasată pe strada Ivan Miciurin, în casă de locuit individuală.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25
Abțineri – 1
8.6.4 Schimbarea destinației imobilului
Proiectul prevede schimbarea destinației imobilului, căsuței de vacanță cu suprafața de 76,1 m2, amplasată pe stradela Ivan Miciurin, din cadrul Întovărășirii Pomicole „Miciurin”, în casă de locuit individuală.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25
Abțineri – 1
8.7 Prelungirea termenului contractului de locațiune
Proiectul prevede prelungirea cu 3 ani, din data intrării în vigoare a deciziei, a termenului contractului de locațiune nr. 02/2008 din 04.07.2008, asupra terenului amplasat pe stradela I Vovințeni, cu suprafața de 0,0029 ha.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 26 (Unanim)
8.8 Desemnarea unui consilier la comisia de inventariere a bunurilor imobile
Proiectul prevede delegarea și desemnarea unui consilier în calitate de membru al comisiei de inventariere a bunurilor imobile, în scopul identificării bunurilor imobile din raza teritoriului administrat, a căror valoare de inventariere urmează a fi apreciată sau actualizată.
Consilierul PAS Oleg Popșoi a propus ca proiectul să fie remis la comisia Buget, întrucât este unul complicat, efectele căruia se vor răsfrânge asupra tuturor locuitorilor orașului, întrucât ar merge vorba despre reevaluarea bunurilor în scopul impozitării. Acesta a mai declarat că a pregătit în acest sens un alt proiect de decizie, legat de cel examinat, care ar împuternici primăria să angajeze un specialist, un evaluator licențiat care să desfășoare lucrările de evaluare. Acesta a subliniat că exemplul a fost preluat de la alte suburbii care au adoptat deja asemenea decizii.
Statut: Remis la reexaminare
Voturi PRO remitere la comisie – 26 (Unanim)
8.9 Radierea înscrisurilor
Proiectul prevede radierea unui bun imobil din baza de date grafică a IP „Cadastrul Bunurilor Imobile”.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 26 (Unanim)
8.10.1 Vânzarea-cumpărarea surplusului de teren
Proiectul prevede vânzarea-cumpărarea surplusului de teren de 47,53% (ce constitutie 0,0634 ha), proprietatea APL Durlești, din terenul cu suprafața totală de 0,1334 ha, destinația „pentru construcții”, amplasat pe strada Tudor Vladimirescu.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25
Abțineri – 1
8.10.2 Vânzarea-cumpărarea surplusului de teren
Proiectul prevede vânzarea-cumpărarea surplusului de teren de 48,42% (ce constitutie 0,0657 ha), proprietatea APL Durlești, din terenul cu suprafața totală de 0,1357 ha, destinația „pentru construcții”, amplasat pe strada Tudor Vladimirescu.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 22
Abțineri – 4
8.10.3 Vânzarea-cumpărarea surplusului de teren
Proiectul prevede vânzarea-cumpărarea surplusului de teren de 50,53% (ce constitutie 0,0715 ha), proprietatea APL Durlești, din terenul cu suprafața totală de 0,1415 ha, destinația „pentru construcții”, amplasat pe strada Tudor Vladimirescu.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 22
Abțineri – 4
8.10.4 Vânzarea-cumpărarea surplusului de teren
Proiectul prevede vânzarea-cumpărarea surplusului de teren de 20,00% (ce constitutie 0,0175 ha), proprietatea APL Durlești, din terenul cu suprafața totală de 0,0875 ha, destinația „pentru construcții”, amplasat pe strada Nicolae Gribov.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 24
Abțineri – 2
8.10.5 Vânzarea-cumpărarea surplusului de teren
Proiectul prevede vânzarea-cumpărarea surplusului de teren de 12,61% (ce constitutie 0,0101 ha), proprietatea APL Durlești, din terenul cu suprafața totală de 0,0801 ha, destinația „pentru construcții”, amplasat pe strada Cartușa.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25
Abțineri – 1
8.10.6 Vânzarea-cumpărarea surplusului de teren
Proiectul prevede vânzarea-cumpărarea surplusului de teren de 22,22% (ce constitutie 0,0200 ha), proprietatea APL Durlești, din terenul cu suprafața totală de 0,0900 ha, destinația „pentru construcții”, amplasat pe strada Livezilor.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 26 (Unanim)
8.11.1 Aprobarea lucrărilor la nivel de teren
Proiectul prevede aprobarea Raportului lucrării cadastrale la nivel de teren prin modificarea planului cadastral pentru bunul imobil cu nr. cadastral 0121116.444, suprafața 0,5239 ha, proprietate a SRL „RODARIS-PRO”, amplasat pe strada Tudor Vladimirescu.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 26 (Unanim)
8.11.2 Aprobarea lucrărilor la nivel de teren
Proiectul prevede aprobarea Raportului lucrării cadastrale la nivel de teren prin modificarea planului cadastral pentru bunul imobil cu nr. cadastral 0121116.443, suprafața 0,3124 ha, proprietate a SRL „RODARIS-PRO”, amplasat pe strada Tudor Vladimirescu.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 26 (Unanim)
8.12 Aprobarea lucrărilor de actualizare a planului cadastral
Proiectul prevede aprobarea dosarului tehnic al lucrărilor cadastrale de actualizare a planului cadastral a terenului proprietate publică a orașului Durlești, amplasat pe stradela 1 Codrilor, cu modificarea suprafeței terenului reieșind din posesia de fapt din 0,0850 ha în 0,0896 ha.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 22
Abțineri – 4
8.13.1 Aprobarea Studiului de Justificare în vederea fundamentării inițierii Planului Urbanistic Zonal
Proiectul prevede aprobarea Studiului de justificare în vederea fundamentării inițierii Planului Urbanistic Zonal pe terenul cu numărul cadastral 01211170350 și 0121117.727.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 23
Abțineri – 3
8.13.2 Aprobarea Studiului de Justificare în vederea fundamentării inițierii Planului Urbanistic Zonal
Proiectul prevede aprobarea Studiului de justificare în vederea fundamentãrii inițierii Planului Urbanistic Zonal pe terenul cu numărul cadastral 0121216 (parcelele 163, 183, 184,185, 186, 187, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 207,222, 284).
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 25
Abțineri – 1
8.14 Alocarea terenurilor pentru împădurire / reîmpădurire / reabilitare
Proiectul prevede alocarea a trei loturi de terenuri pentru împădurire / reîmpădurire / reabilitare, după cum urmează:
- Numărul cadastral 01212050859 și suprafața de 7,35 ha;
- Numărul cadastral 0121205.758 și suprafața de 2,1 ha;
- Un teren cu suprafața aproximativă de 11 ha, care mărginește cu 16 terenuri private.
Acest proiect, înaintat la inițiativa consilierul PAS Oleg Popșoi a stârnit mai multe discuții între consilieri, inclusiv în ce ține de statutul terenurilor, proprietatea asupra lor, dar și modul în care urmează să fie delimitate.
Consilierul MAN Mihail Onofrei și-a exprimat dezacordul ca acest teren să treacă în proprietatea Agenției „Moldsilva”, care ar urma să se ocupe de împădurire. Popșoi l-a asigurat că „Moldsilva” doar va gestiona terenul pe parcursul a cinci ani, acestea urmând să rămână în proprietatea orașului.
Secretarul Consiliului, Andrei Balan, a ținut să sublinieze că acest proiect nu a fost consultat public și că există două decizii nr. 3.24 din 07.05.2010 „Cu privire la stabilirea unui teren pentru amplasarea cimitirului” si nr. 4.14 din 21.06.2010 „Cu privire la atribuirea în proprietate privatã a unui teren agricol pentru deservirea mănăstirii „Sfântul Andrei”. Astfel, terenurile propuse spre împădurire ar fi vizate în deciziile menționate mai sus, iar asta face imposibilă aprobarea proiectului dat fără consultări.
Consilierul CUB Marin Gabuja a declarat la fel că terenul de 11 ha propus în proiect nu este delimitat clar, iar acest fapt ar putea afecta proprietarii de terenuri din regiune.
După mai multe dispute, consilierul CUB Marin Melnic a propus ca proiectul să fie remis la comisia Amenajare. Propunerea a fost susținută de 2 consilieri, iar proiectul a fost supus votului în forma inițială.
Statut: APROBAT
Voturi PRO – 21 (Unanim)
Secretarul consiliului nu a contrasemnat această deciziei din motivul existenței altor decizii care vizează terenurile indicate în proiect.
După încheierea ședinței, consilierul PAS Oleg Popșoi a oferit câteva comentarii pentru Primăria Mea despre proiectele care vizau strada Tudor Vladimirescu – vânzarea terenurilor și PUZ-ul pentru regiunea Uzinei Chimice. Strada Tudor Vladimirescu a ajuns în atenția publică după ce Curtea Supremă de Justiție a obligat Consiliul să aprobe decizii care ar permite construcția mai multor blocuri de-a lungul străzii.
Întrebat despre cum evoluează situația, Popșoi a declarat că Consiliul încearcă să colaboreze cu agentul economic în proprietatea căruia sunt terenurile, astfel încât orașul să aibă de câștigat. El a menționat câteva din modificările pe care Consiliul le negociază în prezent:
- Mutarea terenurilor pe care ar urma să fie ridicate blocurile mai departe de strada Vladimirescu și mai aproape de albia râulețului Durlești, astfel fiind posibilă lărgirea străzii Tudor Vladimirescu și evitarea ambuteiajelor.
- Construcția unui drum adiacent străzii Vladimirescu care să înceapă de la strada Paris și să se conecteze cu strada Ion Creangă.
- Oferirea din partea agentului economic a unei scrisori de garanție care să ofere primăriei acces și la albia râului Durlești, agentul având posibilitatea să amenajeze și să „facă o albie civilizată a râului”.
- Construcția unui colector pentru apele pluviale.
Întrebat dacă s-a reușit negocierea nivelului de înălțime a blocurilor ce urmează a fi construite, Popșoi a spus că discuții încă se duc în privința reducerii acestuia la 5 etaje, însă agentul economic insistă asupra regimului indicat în hotărârea Curții Supreme de Justiție.
El a mai menționat că în lipsa unor discuții constructive cu agentul economic, orașul riscă să nu primească nimic – nici posibilitatea de a lărgi strada Vladimirescu, nici drum adiacent. Iar acest lucru ar îngreuna și mai tare traficul din regiunea dată.
Video partea I
Video partea II